Nu de prijzen van energie en levensmiddelen zo erg gestegen zijn ontstaat de behoefte om daar efficiënter mee om te gaan. Een van de mogelijkheden om op kosten te besparen is het zelf bakken van brood. Dat bakken kan met een broodbakmachine.

In het AD van 4 april 2022 staat een stukje over zelf brood bakken door twee experts. Twee recepten van deskundigen broodbak experts Nico Lespoix en Eva De Voeght, die opgroeide tussen de broodbakmachines van Domo. Haar grootvader was de oprichter van dat merk.

Zeker geen kant-en-klaar pakket gebruiken. Deze pakketten staan relatief lang in de schappen van de winkel. Daardoor zijn een aantal onderdelen in deze kant-en-klaar pakken veel te ruim toegevoegd, zoals zout en gist. Dit geeft wisselende resultaten en vaak zijn deze pakken te duur vergeleken met de inhoud. Koop de ingrediënten los en berg ze goed op zodat bederf niet zo snel toeslaat. Je kunt beter zelf wat aandacht schenken aan het brood en experimenteren is goed om het perfecte brood voor jouw smaak te ontwikkelen.

,,Een recept voor hét ultieme brood bestaat niet, want voor iedereen is het lekkerste brood anders”, nuanceert  Lespoix. ,,Dit recept geldt voor de meeste van onze bloem- en meelsoorten en we passen dit aan indien nodig. Speltbrood heeft bijvoorbeeld meer water nodig.” Meer dan basis genoeg om zelf mee aan de slag te gaan dus.

Het basisrecept van Nico Lespoix

• 500 g bloem
• 305-310 ml water
• 4-5 g droge gist (10-12 g verse gist)
• 15 g olie
• 4-5 g zout (naar smaak aan te passen)

Het basisrecept van Eva De Voeght

• 630 g bloem
• 370 ml water
• 5 g  droge gist
• 1 tl zout
• 1 el suiker

Een laatste belangrijk puntje om in het achterhoofd te houden bij de keuze voor een broodmachine is de duurtijd van de programma’s”, zegt  Lespoix. ,,Brood heeft nu eenmaal tijd nodig en op twee uur krijg je het niet uitgebakken. De meeste programma’s nemen drie uur of iets meer in beslag. De machine waar ik mee werk heeft vier uur nodig. Die begint met een opwarmfase van 25 minuten. Zo krijgt het deeg een ideale rijs-temperatuur en wordt het brood luchtiger. Daarnaast zijn er ook machines die meteen beginnen te kneden, dan krijg je niet hetzelfde resultaat, wat logisch is.”

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.