Sinds wij een ijsmachine in ons bezit hebben maken we het ijs natuurlijk zelf. De ingrediënten zijn puur-natuur, geen conserveermiddelen en andere middelen om de houdbaarheid te verbeteren. Puur natuur zoals ijs eigenlijk bedoeld is.

Ik zal deze artikelen op de WebSite plaatsen zodat een ander er ook plezier aan heeft. Ik heb er ook een ander doel mee voor ogen. Omdat de recepten op het internet gevonden zijn en dit meestal verschillende websites zijn wordt het lastig om deze digitaal te bewaren. Ik plaats ze op deze site en zijn dan ook bedoeld om mijn recepten makkelijk terug te kunnen vinden.

Vanille-ijs

De basis voor VanilleIjs is eigenlijk ook de basis voor heel veel andere soorten ijs. Door het toevoegen van enkele andere ingrediënten maak je een andere smaak. Dus is het belangrijk om het recept voor Vanille-ijs als basis recept te beschrijven:

 • 300 ml Volle Melk
 • 200 ml slagroom
 • 1 vanillestokje of vanillearoma
 • 100 gr suiker
 • 5 eieren
 • optioneel 30 gr melkpoeder

Recept

 1. Doe de melk en de room in een pan. Snij het vanillestokje doormidden en schraap de inhoud er uit. Voeg het vanillestokje toe aan het melk/room mengsel. Roer dit door elkaar en breng dit aan de kook. Daarna moet de melk afkoelen. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Haal na de 20 minuten het stokje uit de melk/room. Je kunt ook vanille aroma gebruiken. 3 a 5 druppels is dan voldoende
 2. Scheidt de eierdooier van het eiwit en doe de dooiers in een bakje. Voeg hier de 100 gr. suiker aan toe en klop dit tot een romig mengsel.
 3. Voeg de afgekoelde melk/room combinatie bij de de ei/suiker mengsel. Roer dit door elkaar en breng dit langzaam op temperatuur. Bij ongeveer 85 graden zal het witte schuim langzaam verdwijnen. Probeer de room nog iets verder te verwarmen maar niet te ver. Het mengsel moet een beetje dikker worden en aan de lepel blijven hangen. Niet te ver door verwarmen omdat anders de samenstelling van het ijs veranderd en dit de smaak aantast
 4. Als het mengsel goed is moet je vuur wegnemen en het geheel af laten koelen. Ik doe dit meestal au-bain-marie door de pan in de gootsteen in koud water onder langzaam roeren in temperatuur te laten zakken.
 5. Als de temperatuur voldoende gezakt is kan de pan in de koelkast geplaatst worden.
 6. Ongeveer een uur voordat het ijs genuttigd wordt doe je de Magimix Gelato ijs-machine aan (druk op linker knop).
 7. Doe een beetje alcohol in de grote bak. Deze alcohol geleidt de koude van de vaste bak naar de uitneembare bak. Plaats vervolgens de losse bak met de schoepen in de vaste bak. Druk op draaien (knop 2 van links)  en laat de machine 5 minuten voor-koelen.
 8. Doe het afgekoelde ijs-room in de voor-gekoelde machine en druk op de knop “schep-ijs”
 9. Laat de machine automatisch zijn werk doen. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Daarna gaat de machine in de ” stand-by-mode” en houdt hij het ijs nog ongeveer 2 uur goed.
 10. Serveer het ijs in bolletjes met een blaadje munt.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.